Jdi na obsah Jdi na menu

Bojová plemena psů

 Bojová plemena psů v současné době podle právního řádu ani podle kynologických standardůfakticky neexistují. Označení "bojová plemena" podle Českomoravské kynologické unie není správné a je zavádějící. Historicky sice existovala a existují plemena, která dříve k boji byla využívána, ale s vývojem společnosti i chovu psů již toto označení nepřichází v úvahu. V současnosti jsou laickou veřejností za bojová plemena psů označována plemena psů agresivních, napadajících svévolně své okolí. V médiích bývají takto prezentování především pittbulové, dobrmani či rotvajleři. Podle odborníků chyba ovšem není na straně psů, ale příčinou problémů je člověk. Ten by také měl nést právní zodpovědnost se všemi důsledky.                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                                                                        Americký pitbulteriér byl vyšlechtěn z menších teriérů a jeho bojovnost se cvičila při psích zápasech. Tak vznikli tzv. "pitteriéři". Ti se postupně křížili s většími psy a tak vznikl Americký pitbulteriér. Tento pes není doposud uznán FCI. Je mírumilovný k lidem, ale v nesprávných rukou dokáže být i nebezpečný.

Americký pitbulteriér je pevný a atletický pes, který je velmi dobře osvalený. Je milý a přátelský, svému pánovi je naprosto oddaný a je skvělým společníkem. K cizím lidem se ale chová podezíravě. Je to velmi pracovitý pes, který dokáže pracovat velmi tvrdě a vytrvale. K cizím psům bývá agresivní a dává jim najevo svoji nadřazenost. Americký pitbulteriér je inteligentní

 

 pes, který je při správné výchově poslušný. Jeho srst je krátká, lesklá a tvrdá a nepotřebuje žádnou zvláštní péči

.

 

Anglický název: American Pit Bull Terrier
 

Zkratka používaná v ČR: APBT